ELS DESERTS

Comprenssió Lectora.

Tria la resposta correcta a cada pregunta, fes clic sobre l'opció corresponent.

ELS DESERTS
UN ESPAI FASCINANT I SORPRENENT

La paraula desert s’acostuma a utilitzar per referir-se a territoris amb climes extrems i, per tant, amb molt pocs éssers vius. Això no obstant, són espais fascinants, dotats d’una bellesa extraordinària. Tot i que la majoria de nosaltres imaginem un desert com una regió molt càlida i seca, coberta de dunes i gairebé sense plantes i animals, hi ha en realitat altres tipus de deserts sorprenents.

QUÈ DEFINEIX UN DESERT?
Els elements més importants que determinen l’existència dels deserts són l’escassetat d’aigua i les temperatures extremes.

sol.jpg
L’AIGUA
La falta d’aigua és, sens dubte, el factor més important. L’aigua no solament és imprescindible per a la vida, sinó que és la substància més abundant en qualsevol ésser viu.
Malgrat l’aridesa que caracteritza els deserts, en determinats punts l’aigua subterrània pot arribar a la superfície de la terra i formar-hi una font o un petit estany que permet l’existència de vida al voltant en forma d’oasi.

LA TEMPERATURA
Després de l’aigua, és el factor més important. Als deserts càlids, la temperatura diürna pot superar els 50ºC. Curiosament i a causa de l’escassa humitat, les temperatures nocturnes poden ser molt baixes, de fins a 40ºC sota zero als deserts freds.
Una altra característica típica dels deserts és la gran variació de les temperatures (amplitud tèrmica) al llarg del dia (i de l’any). Aquesta variació és més pronunciada que en qualsevol altre ecosistema terrestre i es deu també a la baixíssima humitat ambiental.

EL VENT I LES TEMPESTES DE SORRA
El vent és un altre factor meteorològic típic dels deserts, que depèn de les fortes variacions de la temperatura que escalfen l’aire de manera desigual. Les anomenades tempestes de sorra poden arribar a ser molt perilloses.

taula.gif _________ desert.jpg